DSC_1611

Bukit Keledang

Bukit Keledang yang terletak di pinggir Sungai Terengganu kini menjadi ikon pelancongan baru negeri apabila Jabatan Warisan Negara mewartakan kawasan itu sebagai salah sebuah tapak warisan bersejarah.

Pengarah Muzium Negeri Terengganu, Mohd. Yusof Abdullah berkata, pengiktirafan tersebut bukan sahaja mengangkat nama bukit tersebut dari sudut sejarah malah menjadikannya aset penting pelancongan negara.

Berikutan itu jelasnya, penyelenggaraan bukit tersebut kini berada di bawah penyeliaan Jabatan Warisan Negara manakala penjagaan rumput dan aspek lain diserahkan kepada pihak muzium.

‘‘Keputusan tersebut wajar kerana Bukit Keledang menjadi tapak awal sejarah kesultanan Terengganu,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Utusan Malaysia sebelum ini pernah menyiarkan laporan mengenai kedudukan Bukit Keledang yang seolah-olah dibiarkan begitu sahaja sedangkan ia kaya dengan unsur sejarah dan mampu menjadi ikon pelancongan negeri sekiranya dimajukan.

Mengulas lanjut Mohd. Yusof berkata, Bukit Keledang pernah menjadi pangkalan kepada pedagang dari hulu Sungai Terengganu memunggah hasil dagangan pada abad ke-18.

Katanya, selain itu Bukit Keledang pernah menjadi lokasi awal pusat pemerintahan Sultan Terengganu pertama, Sultan Zainal Abidin I (1708-1733M) yang mendirikan istana dan sebuah kota yang dikenali sebagai Kota Lama.

Di kota itu Sultan Zainal Abidin 1 menjalankan urusan pentadbiran negeri sehingga baginda mangkat dan jenazahnya turut dimakamkan di atas bukit itu.

Sementara itu penjaga makam Bukit Keledang, Abdullah Said, 58, berkata, makam diraja di Bukit Keledang amat dihormati kerana ia adalah bekas tapak Kota Lama yang menjadi lokasi pemerintahan Sultan Zainal Abidin 1 selepas berhijrah dari Hulu Terengganu.

Katanya, walaupun bersejarah namun kehadiran pengunjung di bukit bersejarah itu ternyata amat mendukacitakan.

‘‘Mungkin orang ramai tidak mengetahui kepentingan Bukit Keledang dari segi sejarah atau mereka sendiri tidak menghargai sejarah tempatan,” katanya.

Sumber : Utusan Malaysia

Nota : Bukit Keledang terletak berhampiran dengan hotel Sri Malaysia,Kuala Terengganu

Related Posts with Thumbnails

2 Comments

  1. MAU CARI MAKAM HAJI KADER - 8 years ago

    SAYA MAU NUMPANG TANYA APA ADA MAKAM NYA DATOK HAJI KADER ATAU KADER DI SINI. TERIMA KASIH. MOHON REFLY KE EMAIL SAYA TANJONI16@YAHOO.COM

    • zul - 5 years ago

      Assalam ualaikum. ..makam kader? Di dungun ada satu makam yg di katakan makam seorg pedagang juga wali yg berrasa dr india.andai itu yg saudara hajati cr saya balik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *